Marknaden för begagnade bildelar

Kanske har du redan bytt däck på din bil efter den långa vintern eller så funderar du på hur du kan göra det på bästa och billigaste viset? Att köpa begagnade bildelar kan spara dig tusenlappar samtidigt som det är bra för miljön. Däremot är det mycket du bör tänka på innan du slår till.

Det finns ett oerhört stort utbud av begagnade däck på internet hos både privatpersoner och återförsäljare. Ofta säljs däcken på befintliga fälgar och då måste fälgarna passa din bil. Titta även på däckens dimensioner så att de är rätt storlek för din bil. Det är oftast bra att välja däck som har samma dimensioner som du hade tidigare.

När du väl hittat passande däck måste du kontrollera kvaliteten på däcken. Det du kan börja med är att titta på mönsterdjupet på däcken. Mät mönsterdjupet på flera ställen och kom ihåg att det minsta mönsterdjupet som lagen tillåter för sommardäck är 1,6 mm. För vinterdäck gäller 3 mm. Stryk med handen över däcket för att känna om det exempelvis har ett oregelbundet slitage. Detta kan vara ett tecken på bristande underhåll. Har däcket exempelvis mer slitage på ena sidan kan det vara ett geometriskt fel. Sidorna på däcket bör också ses över för eventuella skador. Titta efter exempelvis sprickor, uppsvällningar och formförändringar. Dessa skador kräver teknisk återkontroll.

Kontrollera också hur gammalt däcket är. Du kan ta reda på tillverkningsdatumet genom att titta på DOT-koden på däckets sida. Gummi blir hårdare med tiden och kan förlora mycket kapacitet om det tillverkats för mer än fem år sedan. Tänk också på att däck som legat oanvända under en längre tid kan ha förlorat mycket av sin prestanda då gummit troligtvis har torkat.

Märket kan också ha stort inflytande på hur bra däckets kvalitet är. Billiga märken kan vara en trafikfara ute på vägarna, exempelvis vid vattenplaning eller halt underlag.